Isnin, 30 Mac 2015

GST : SIAPA YANG UNTUNG SEBENARNYA ???


Seramai 5,000 sukarelawan sahabat Majlis Belia Malaysia (MBM) akan melakukan pemantauan Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST) bermula Rabu ini di seluruh negara.

Presiden MBM, Mu'amar Ghadafi Jamal Jamaludin berkata, pemantauan tersebut akan dilaksanakan bersama pegawai penguatkuasa Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK). 

Sukarelawan itu akan juga memberi maklumat kepada orang ramai mengenai GST, katanya ketika sidang media mesyuarat Dewan Tertinggi MBM di sini, semalam. 

Mu'amar berkata, ia juga bagi membolehkan pengguna peka dan membuat aduan sekiranya terdapat mana-mana kedai yang menaikkan harga barang yang tidak termasuk dalam senarai persijilan GST. 

MBM akan menyerahkan maklumat dan aduan yang diterima kepada pihak berkuasa.


JADI TIDAK PERLULAH RASANYA PENGGUNA MERASA TAKUT DENGAN GST SEHINGA MEMBORONG BARANGAN KEPERLUAN HARIAN. PERKARA INI SEBENARNYA MENGUNTUNGKAN PENIAGA KERANA BOLEH CLAIM SST DENGAN KERAJAAN. YANG RUGINYA KERAJAAN KERANA MEMBAYAR BALIK SST UNTUK STOK BULAN INI.
KEPANIKAN RAKYAT TERHADAP GST, MEMBERI PELUANG KEPADA PENIAGA HAPRAK MENGAMBIL KESEMPATAN DENGAN MENAIKKAN HARGA BARANGAN. FIKIRKANLAH BERAPA KALI GANDA PENIAGA HAPRAK INI UNTUNG. DAHLAH MEREKA CEKIK PENGGUNA, LEPASTU MEREKA CEKIK KERAJAAN MELALUI CLAIM SST.

PERCAYALAH, KERAJAAN MEMPERKENALKAN GST ADALAH BAGI MENINGKATKAN PENDAPATAN NEGARA DAN SETERUSNYA MEMBOLEHKAN KERAJAAN MEMBAYAR GAJI YANG LEBIH TINGGI SERTA MEMPERLUASKAN PELUANG-PELUANG PEKERJAAN. SUDAH PASTI INI SEMUA UNTUK MENSEJAHTERAKAN RAKYAT.

SEKIRANYA GST LEBIH MEMBURUKKAN SITUASI NEGARA , KITA PUNYA PILIHAN UNTUK MENUKAR KERAJAAN. KITA BAGI PELUANG KEPADA ANWAR IBRAHIM & THE GENG MEMERINTAH MALAYSIA. 

OPSSS...BUKANNYA ANWAR IBRAHIM PUN AKAN BUAT GST KE KALAU MEMERINTAH MALAYSIA.

@ Sent From SAMSUNG NOTE 4
            

0 ulasan:

Catat Ulasan