Rabu, 27 Ogos 2014

PROF CIBAI KATA SULTAN SELANGOR LANGGAR PERLEMBAGAANPakar perlembagaan Abdul Aziz Bari berkata tindakan sultan Selangor meminta lebih banyak nama untuk calon menteri besar adalah tidak mengikut perlembagaan kerana seorang calon yang mendapat sokongan majoriti sudahpun ditemui.

Katanya, mengikut sistem berparlimen, kerajaan bertanggungjawab kepada DUN dan bukannya kepada istana.

Jelasnya lagi, peranan istana hanyalah untuk melantik sesiapa sahaja yang mendapat sokongan majoriti Dewan.

“Majoriti adalah satu-satunya kriteria (pelantikan), maka sultan tiada kuasa untuk meminta lebih banyak nama memandangkan sudah ada majoriti,” katanya kepada Malaysiakini.

Istana Selangor semalam mengeluar kenyataan bahawa baginda menangguhkan peletakan jawatan Menteri Besar Tan Sri Khalid Ibrahim sehingga seorang menteri besar baru dilantik.

Sultan Selangor turut meminta agar setiap parti dalam Pakatan Rakyat – PKR, DAP dan PAS – masing-masing menamakan dua calon sebagai pengganti jawatan tersebut.

Sumber Meloyakini

Kenyataan Celaka ini disambut oleh beberapa orang Cinabeng DAP yang kita tahu telah lama ingin menghapuskan kuasa-kuasa Sultan Melayu.INILAH AKIBATNYA BILA BERLAKU PERPECAHAN DI KALANGAN ORANG MELAYU. ORANG LUAR AKAN SEHABIS BOLEH MENGHAKIS KUASA ORANG MELAYU. PELINDUNG TERAKHIR IAITU INSTITUSI RAJA YANG MASIH TINGGAL UNTUK KITA BERPAYUNG. ITU PUN AKHIR-AKHIR INI MULA DIPERTIKAIKAN KUASANYA OLEH ORANG LAIN YANG DISOKONG OLEH MELAYU-MELAYU YANG MENGANGGAP DIRI MEREKA SEMPURNA.

SEKIRANYA MELAYU MASIH DENGAN LAYUNYA TIDAK BERSATU, MAKA JANGAN MIMPILAH KUASA POLITIK AKAN TERUS BERSAMA MELAYU.
SUDAHLAH MELAYU ITU MISKIN EKONOMINYA, KUASA POLITIK PULA SEMAKIN JAUH MENINGGALKANNYA.

@ Sent From HTC ONE X
            

0 ulasan:

Catat Ulasan